Een interview met Sandra Nap

Biobased bouwen, oftewel bouwen met bouwmaterialen gemaakt van hernieuwbaar materiaal zoals planten en gewassen, is steeds populairder. Naast dat het gezonder woont en het zorgt voor een betere temperatuur regulatie, is het ook nog eens snel te bouwen. Precies wat we in de huidige woningcrisis nodig hebben. 

Toch loopt Nederland nog steeds achter op de ontwikkelingen in andere Europese landen.
 


Sandra Nap, oprichter van Holland Houtland en Circular Hero 2022, is een pionier in materiaal efficiënt en biobased bouwen. Al jaren is ze een van de grote aanjagers op het gebied van het gebruik van biobased bouwmaterialen.

“De missie: met zo weinig mogelijk materiaal, zoveel mogelijk nieuwe voordeuren realiseren.”


Oude denkbeelden en de opmars van biobased bouwen

“Er is een enorme betonhobby in Nederland.” Zegt Sandra Nap over de ontwikkelingen in ons land. “Voor een lange tijd was alles gericht op bouwen met beton, ook in het onderwijs. Er was heel veel vraag naar woningen, dus werd er massaal gebouwd. Beton wordt duurzaam beschouwd vanwege de lange levensduur. Materiaal als hout wordt al snel geassocieerd met bijvoorbeeld brandgevaar. De voordelen van hout zijn nog niet goed bekend en we moeten echt niet meer naar de brand uit de middeleeuwen kijken als het over woningbouw nu gaat. Hout en andere biobased materialen zijn veel flexibeler dan staal en beton met een hoop voordelen. Denk bijvoorbeeld aan dampopen bouwen waardoor er geen schimmelwoning ontstaat.”


Schimmelvorming is een gevolg van de combinatie van dampdicht bouwen met slechte ventilatie. Dat veroorzaakt vochtproblemen en uiteindelijk schimmel, wat slecht is voor de luchtkwaliteit in woningen met longziekten en kinderastma als gevolg. Een ander voordeel van biobased materiaal is dat het veel minder CO2 kost om te produceren en het ook nog eens CO2 vastlegt in het gebouw.

Tegenwoordig werken veel high-end architecten en bouwspecialisten wel met biobased materialen. Maar toch zijn er nog flink wat stappen te zetten, ook onder de ‘technische mensen’. Vaak is er sprake van achterhaalde denkbeelden, of ervaringen die hun aanpak beïnvloeden.


'Er is nog zoveel dat we kunnen leren met z’n allen en samen komen we een heel eind.
Mijn tip is dus ook: sluit je aan bij een groep en laat je goed informeren!'

Sandra Nap - Holland Houtland



Stichting Kies Biobased

“We willen biobased bouwen en isoleren toegankelijk maken. En heel snel, heel veel mensen opleiden om biobased materialen te kunnen gebruiken. Zodat zij uiteindelijk gecertificeerd aan de slag kunnen.” Vertelt Sandra over de doelen. 

Samen met Eco-Bouwers hebben Sandra en Chantal (mede-oprichter van Holland Houtland) Stichting Kies Biobased opgericht.

“Het doel van de stichting is om biobased kennis te verspreiden en opleidingen te ontwikkelen.  Er zijn al een aantal gidsen over biobased bouwen, biobased concepten en biobased isoleren gepubliceerd. Al deze gidsen staan vol met ervaringen van huiseigenaren, aannemers en experts, én zowel in de gids als op de site zijn meer dan 170 biobased bedrijven en experts te vinden. Er is een workshop en activiteitenkalender waar je je voor in kunt schrijven. Dit biedt uiteraard een uitgelezen kans voor aannemers en professionals uit de bouw om hun praktijkvragen te stellen. De lesprogramma’s om mensen op te leiden in het toepassen van biobased materialen breiden we komend jaar uit.”


Bekijk ook

Duurzaam hout en bamboe

Bouwen met duurzaam hout en bamboe
Elk project begint met het maken van de juiste materiaalkeuzes. Heb je weleens nagedacht over wat duurzaam hout of bamboe voor jouw toekomstige projecten kunnen betekenen? Deze materialen zijn niet alleen een duurzame keuze, maar bieden ook mogelijkheden om efficiënter, milieuvriendelijker en toekomstbestendig te bouwen.

Biobased bouwen

Alles over biobased bouwen
Biobased bouwen wordt steeds populairder. Maar wat houdt het precies in? Lees hier alles over de principes van biobased bouwen en ontdek de mogelijkheden van biobased bouw- en isolatiematerialen.