Een interview met Tierrafino



Over de Tierrafino Academy en een blik op de toekomst.


“We willen vakmanschap tot kunst verheffen en tegelijkertijd het product zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen.”

Tierrafino is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in leemproducten. Het merk biedt een breed assortiment leemstuc, leemverf en glansstuc en combineert esthetiek met duurzaamheid op een unieke eigen wijze. De producten staan bekend om hun natuurlijke uitstraling en milieuvriendelijke eigenschappen. We spraken Hermann, Girma en Tomas van Tierrafino over de aankomende ontwikkelingen in het bedrijf.


Transitie en vernieuwing bij Tierrafino 

Toen Carl Giskens zo’n 40 jaar geleden leemstuc en -verfmerk Tierrafino oprichtte had hij als doel de mooiste materialen van de aarde terug te brengen in interieurs en aan esthetische projecten te werken die ook welzijn en duurzaamheid bevorderen. Sinds 2023 is Tierrafino steward-owned en is er een nieuw managementteam aangesteld. Carl en zijn vrouw Catherina zijn nog altijd nauw verbonden met het bedrijf, maar inmiddels is zoon Hermann meer naar de voorgrond getreden en is het bedrijf volop in ontwikkeling.

“We hebben de afgelopen twee jaar een transitie doorgemaakt en nu begint alles aardig op z’n plek te vallen. We hebben bijvoorbeeld een nieuw kleurenconcept dat we willen gaan introduceren en we gaan ons meer focussen op kennisdeling.” vertelt Hermann over de afgelopen periode.



Opleiden met de Tierrafino Academy

“Eén van de nieuwe ontwikkelingen is de Tierrafino Academy die zich momenteel in de tweede pilotfase bevindt. Daarmee organiseren we trainingen speciaal voor professionele stukadoors die geïnteresseerd zijn in het werken met fijne aarde.”

“De stukadoor wordt nu overladen met termen zoals ‘groen’ ‘organisch’ en ‘circulair’, en die moet dan vervolgens aan de klant gaan uitleggen wat dat allemaal betekent. Wat is nou precies groen en wat moet de klant allemaal weten? Bij de trainingen van de Tierrafino Academy gaan we hier uitgebreid op in, zodat uiteindelijk de kennis aanwezig is om advies te geven, zodat de klant de beste keuzes kan maken.” vertelt Girma Segaar van Tierrafino over het belang van de Academy.

“Binnen de productcategorieën zijn er toepassingen die echte expertise vereisen, en daarvoor leiden we de stukadoors op. Het mooie aan leem is dat het zo vergevensgezind is, je kunt het altijd moduleren. Na twintig jaar kun je het met een spons goed doorwassen, en ziet het er praktisch weer zo goed als nieuw uit. Het is dus heel belangrijk om goed te weten hoe je met het product om moet gaan en wat het allemaal te bieden heeft. Ook de nazorg is dus een belangrijk onderwerp in de Academy om de kwaliteit te waarborgen.”


Een gezonde optie voor mens en natuur

“We willen onze kennis gaan delen vanuit vier nieuwe pijlers die we omarmen: een gezonde aarde, welzijn, schoonheid en vakmanschap. We willen vakmanschap tot kunst verheffen en tegelijkertijd het product zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Een van onze pijlers is ‘welzijn’. Want wat doet ons materiaal voor de gezondheid, enerzijds voor de stukadoor die ermee bezig is en anderzijds de eindgebruiker die mogelijk de rest van hun leven in de ruimte werkt of woont?” voegt Girma toe.

“Leem lijkt een simpel materiaal, dat is het ook. Maar als je echt gaat inzoomen, zie je dat het een hygroscopische eigenschap heeft. Dat houdt eigenlijk in dat het als een soort natuurlijke spons werkt en ook vocht- en warmte regulerende eigenschappen heeft.”

"Wat we graag willen zien in de toekomst? Een sterk kritische zelfreflectie van de bouwindustrie, hoe we ons verhouden tot mens en maatschappij en of we dat doen op een manier die bijdraagt aan een gezonde aarde en gezonde mensen.”




Ontwikkelingen op de markt
 

Projecten van huiskamers tot bankgebouwen, hotels en presidentiële villa’s komen voorbij tijdens het gesprek, allemaal ontworpen met specifieke visies.

“Bij de ene helft van de projecten gaat het om de duurzame kwaliteiten van ons materiaal, bij de andere helft gaat meer om de esthetiek. Er zit dus echt een tweedeling in de wensen, de duurzame markt en de esthetische markt komen op die manier eigenlijk samen.”

Toen Carl begon met Tierrafino, gemotiveerd door zijn reiservaring in Afrika, was hij een pionier op de markt. Samen met zijn vrouw Catherina is hij heel Nederland doorgereisd met workshops om zoveel mogelijk klanten en vakmensen te informeren over de mogelijkheden die klei en leem te bieden hebben als bouwmaterialen.

Tegenwoordig is er gelukkig sprake van een duurzaamheidsgolf, en is men zich veel meer bewust van de verschillende mogelijkheden. “Eigenlijk heeft Tierrafino bijgedragen aan die stroming, en dat die er überhaupt is.” voegt Girma toe.

 


Vraag een offerte aan