Topdak Algemeen
De eisen die aan de daken worden gesteld nemen toe, waardoor de rol van de dakdekker belangrijker en gespecialiseerder wordt. Topdak Dakbedekkingen BV renoveert, onderhoudt en brengt daken aan voor de nieuwbouw en de renovatiemarkt. Tot ons klantenbestand behoren (commerciële) instellingen, woningbouwverenigingen, industriële en professionele beheerders en particulieren.
Olivijn als ballastlaag
Op ons project Camuslaan e.o. te Amsterdam is het gesteente olivijn als eerste project in Nederland als ballast gebruikt. Het is aangebracht in twee lagen, afgedekt met polyester filamentvlies. De onderste laag heeft een gradatie van 0-3 mm en de bovenste laag een gradatie van 16-32 mm.
Olivijn is een op de aarde zeer veel voorkomend gesteente (top 3) en gaat een chemische reactie aan met water en CO2. Hierdoor zet het de CO2 definitief om en zorgt voor een vermindering van de aanwezige CO2.
- De reactiesnelheid is vrij langzaam, bij rotsblokken duurt het miljoenen jaren voordat het rotsblok geheel heeft gereageerd. Dus hoe kleiner de korreldiameter, hoe sneller de reactie!
- Het is een exotherme reactie; bij de reactie komt warmte vrij !! (ten opzichte van de gewichtsmassa van fossiele brandstoffen 50 %), dus 1 kg Olivijn geeft 0,5 liter fossiele brandstof aan warmte.
- Bij hogere temperaturen verloopt de reactie sneller * Bij hogere druk verloopt de reactie sneller.
- Door onttrekking van de CO2 uit het water stopt de verzuring en wordt het water basisch!
- 1 kg Olivijn onttrekt 1,2 kg CO2
- De natuur zorgt altijd voor evenwicht. Na de reactie blijft CO2 -arm water over, hetgeen CO2 uit de lucht onttrekt en op deze wijze bijdraagt aan een lager CO2 gehalte in de lucht.
- Het restproduct is uitstekend geschikt als landbouwgrond/ bemesting e.d.
- Er is genoeg delfbaar Olivijn aanwezig om het CO2 gehalte in de lucht en de oceanen terug te dringenAls Olivijn in contact komt met water, onttrekt het CO2 uit het water en "valt" uiteen in zand, magnesium en bicarbonaat.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een tweetal reacties
Mg2SiO4 + 4CO2 + 2 H2O = 2Mg2+ + SiO2 + 4HCO3-
SiO2 (Silicium oxide, ook wel kwarts genoemd)
HCO3- (Waterstof Bicarbonaat)
2Mg2+ (Magnesium ionen)
Als de Olivijn gestrooid wordt in zee, of in een klimaat met veel regen, dan blijft de SiO2 gewoon in oplossing. Als het wat droger wordt en het water dus geconcentreerder dan zal het zeker niet als zand eruit komen, maar als een soort fijnverdeelde opaalachtige stof.
Olivijn als leislag
Op ons project Transvaalstraat e.o. te Amsterdam is het gesteente olivijn als eerste project in Nederland als minerale afstrooilaag op APP dakbedekking gebruikt. De toegepaste rol is de ProClimate van Troelstra & De Vries.
Warmtereflecterende dakbedekking
In 30 jaar tijd is de gemiddelde stadstemperatuur met 1 à 2,2°C gestegen. Bovendien voorspellen experts een verdere opwarming van de aarde over 75 jaar met 1,4 à 5,8°C. Tegelijkertijd stijgt jaarlijks de prijs van energie …
Om een – zowel economisch als ecologisch – antwoord te geven op dit fenomeen heeft DERBIGUM een waar afweerschild tegen warmte ontwikkeld. Door de zonnestralen te weerkaatsen, slaagt DERBIBRITE NT erin het verbruik van airco in een gebouw te verminderen en zo energiekosten te besparen.
Hierdoor is het gebouw koeler en gezonder.
Het product
- membraan met een wit ultrareflecterende acrylcoating gelijk aan 3 lagen keramische verf
- geen invloed op de pH-waarde van water
- vuurbestendig
- bestand tegen vetten, schimmels en erosie
- makkelijk in onderhoud
- 100% recyclebaar
- ISO 9001 :2000 gecertificeerd
- EMAS et ISO 14001 milieucertificaten
Het principe:
Gedurende warmte periodes kan de oppervlaktemperatuur van een gebouw met een donkere dakbedekking 80°C bereiken. Ondanks de isolatie dringt de warmte het gebouw binnen en stijgt de temperatuur met enkele graden.
In tegenstelling tot zwarte daken weerkaatst een DERBIBRITE NT dak de zonnestralen. De oppervlaktetemperatuur op een DERBIBRITE NT dak is minstens 40°C koeler ten opzichte van een donker dak. Minder warmte dringt het gebouw binnen.